Hoogsensitieve personen: meer of minder veerkracht?

veerkrachtHoogsensitieve personen zijn niet alléén vatbaar voor een negatieve omgeving. Ze profiteren juist ook van positieve omstandigheden, zegt onderzoek.

Hoogsensitieve personen zijn gevoeliger voor (signalen uit) hun omgeving. Wanneer de omgeving erg onrustig is (zoals een drukke kantoortuin) kunnen zij eerder overprikkeld en gestrest raken. Ze hebben daardoor een groter risico op burn-out. Ook zijn hoogsensitieve personen over het algemeen vatbaarder voor depressie. Een stressvolle en negatieve omgeving hakt er immers meer op in.

Maar andersom geldt ook: door hun grote ontvankelijkheid voor hun omgeving zijn hoogsensitieve personen ook eerder positief beïnvloed. Zij halen meer dan anderen profijt uit gunstige omstandigheden, zoals een stimulerende werkplek, een bekwame manager of een effectieve therapie.

Anders gezegd: hoogsensitieve personen raken sneller van slag, maar profiteren ook beter van maatregelen die juist kunnen voorkomen dat zij overprikkeld, burn-out of depressief raken. Niet-hoogsensitieve personen ervaren daarentegen niet zo gauw last van hun omgeving, maar plukken ook minder snel de vruchten van positieve maatregelen.

We mogen dus aannemen dat verbeteringen op de werkvloer het beste aanslaan bij hoogsensitieve werknemers.

Onderzoek naar veerkracht onder hoogsensitieve personen:

Foto: Clare Black

Pieter Offermans is auteur, blogger en communicatiemedewerker. Op zijn website hswerknemer.nl schrijft hij over hoogsensitiviteit op de werkvloer, werkstress, kantoortuinen en werkcultuur.

Deel dit bericht:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone