Hoogsensitieve personen: meer of minder veerkracht?

veerkrachtHoogsensitieve personen zijn niet alléén vatbaar voor een negatieve omgeving. Ze profiteren juist ook van positieve omstandigheden, zegt onderzoek.

Hoogsensitieve personen zijn gevoeliger voor (signalen uit) hun omgeving. Wanneer de omgeving erg onrustig is (zoals een drukke kantoortuin) kunnen zij eerder overprikkeld en gestrest raken. Ze hebben daardoor een groter risico op burn-out. Ook zijn hoogsensitieve personen over het algemeen vatbaarder voor depressie. Een stressvolle en negatieve omgeving hakt er immers meer op in.

Maar andersom geldt ook: door hun grote ontvankelijkheid voor hun omgeving zijn hoogsensitieve personen ook eerder positief beïnvloed. Zij halen meer dan anderen profijt uit gunstige omstandigheden, zoals een stimulerende werkplek, een bekwame manager of een effectieve therapie.

Anders gezegd: hoogsensitieve personen raken sneller van slag, maar profiteren ook beter van maatregelen die juist kunnen voorkomen dat zij overprikkeld, burn-out of depressief raken. Niet-hoogsensitieve personen ervaren daarentegen niet zo gauw last van hun omgeving, maar plukken ook minder snel de vruchten van positieve maatregelen.

Organisaties die investeren in het optimaal inzetten van werknemers zullen dus de grootste positieve effecten bij hoogsensitieve werknemers waarnemen. Wat je noemt return on investment!

Onderzoek naar veerkracht onder hoogsensitieve personen:

Foto: Clare Black

Pieter Offermans (1982) is auteur, blogger en hoogsensitief werknemer. Hij voltooide een letterenstudie aan de Radboud Universiteit en heeft sindsdien in diverse organisaties gewerkt. In zijn boek De Hoogsensitieve Werknemer laat hij op een nuchtere en praktische manier zien hoe organisaties hun hoogsensitieve medewerkers optimaal kunnen inzetten.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone