Pak burn-out bij de bron aan!

burn-outOngeveer één op de vijf werknemers is hoogsensitief. Zij zijn zich bewuster van zintuiglijke prikkels en ze verwerken die ook dieper. Met deze werknemers kan het twee kanten opgaan. In een prettige, stressarme werkomgeving presteren zij bovengemiddeld goed. Juist dan kunnen ze hun grote opmerkzaamheid ten goede inzetten.

Zo bleek uit een onderzoek bij een IT-bedrijf in India dat managers het meest tevreden waren over werknemers die hoog scoorden op de HSP-test.

Maar moeten ze werken in een omgeving die bol staat van de prikkels en spanningen, dan gaat het ook gelijk mis. Zij ervaren dan al gauw stress.

De oorzaak van die stress kunnen hele ‘normale’ dingen zijn. Zaken waar andere werknemers minder last van lijken te hebben: het geroezemoes in de kantoortuin, rinkelende telefoons, felle lampen, een heftige woordenwisseling met een collega. Door zijn lage prikkelgrens zit het emmertje van de hoogsensitieve werknemer sneller vol, zogezegd.

Burn-out is een ramp voor mens én organisatie

Een beetje stress is niet erg. Sommige onderzoekers zeggen zelfs dat een beperkte mate van stress de prestaties verbetert. Maar dat is iets anders dan wanneer je, dag in dag uit, hevige spanningen ervaart. Wanneer je elke avond thuiskomt met hoofdpijn en hartkloppingen en je een steeds grotere weerzin tegen je werk ontwikkelt. Je kunt dan zelfs opgebrand raken.

Stressgerelateerde klachten zijn op dit moment oorzaak nummer één van ziekteverzuim. 900.000 Nederlanders kampen met burn-out; dat is zo’n 12% van de beroepsbevolking.

Naast alle persoonlijke ellende is burn-out ook nog eens slecht voor de bedrijfsresultaten. Naar schatting kost één opgebrande werknemer de organisatie zo’n 50.000 tot 100.000 euro per jaar. Veel organisaties vragen zich dan ook af: hoe voorkom je burn-out?

‘Gewoon niet zo zwaar aan alles tillen.’

Overheid, arbodiensten, werkgevers en ook werknemers zelf zoeken de oplossing vaak bij de individuele werknemer. Werknemers krijgen trainingen om beter met stress om te gaan. Ze gaan op retraite om aan te sterken. Ze krijgen geluiddempende oordopjes voorgeschreven. Of ze krijgen het advies om ‘niet zo zwaar aan alles te tillen’.

Burn-out krijgen lijkt daarmee een keuze: als je het gewoon wat rustiger aandoet, en een aantal tips en trucs toepast, dan hoef je helemaal niet ziek te worden.

En als de werknemer dan – alle adviezen ten spijt – toch ziek wordt? ‘We zetten die mensen thuis tot ze beter zijn en dan voeren we ze gewoon terug in het systeem in, zonder dat we het systeem in vraag stellen’, zei psycholoog Paul Verhaeghe onlangs in een interview.

Pak burn-out bij de bron aan

Begrijp me niet verkeerd: ik zeg niet dat werknemers zelf niets kunnen doen om gevoelens van stress te beperken. Zelf heb ik veel profijt gehad van coaching en ontspanningsoefeningen. Maar tips en trucs zijn niet afdoende om het burn-out-probleem de wereld uit te helpen. Ze bestrijden de ergste symptomen, maar ze nemen niet de bron van het kwaad weg. En dus blijft de werkomgeving ziekmakend.

Een hoogsensitieve werknemer vertelde me laatst dat hij bij de arbodienst had aangeklopt met de vraag of er iets aan zijn hectische werkplek gedaan kon worden. De arbomedewerker had zijn verhaal aangehoord en hoofdschuddend geantwoord: ‘Dus eigenlijk vind jij dat de organisatie moet veranderen?’

Laat dat nu juist de enige manier zijn waarop we burn-out kunnen stoppen.

Geen blog meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief van hswerknemer.nl en ontvang de nieuwste blogs in je inbox. Meld je nu aan >

Pieter Offermans is auteur, blogger en communicatiemedewerker. Op zijn website hswerknemer.nl schrijft hij over hoogsensitiviteit op de werkvloer, werkstress, kantoortuinen en werkcultuur.

Deel dit bericht:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone