Over

Pieter Offermans
Foto: Vincent Martens

Pieter Offermans (1982) is auteur, blogger en hoogsensitief werknemer. Hij voltooide een letterenstudie aan de Radboud Universiteit en heeft sindsdien in diverse organisaties gewerkt. Pieter Offermans was gastdocent voor de opleiding ‘HSP voor professionals’ (Vrije Universiteit Brussel) en schrijft onder meer voor StressedOut.nl en zijn website De Hoogsensitieve Werknemer over HSP & werk.


Mijn verhaal

Door de jaren heen heb ik in verschillende teams gewerkt en mijn ervaringen waren steeds heel wisselend. In de ene situatie werkte ik met plezier en boekte ik goede resultaten. Maar in andere situaties ging het mis. Dan kwam er niks uit mijn vingers en voelde ik alleen stress. Op een gegeven moment zat ik zelfs overspannen thuis.

Hoe kwam het toch dat ik de ene keer goed presteerde en de andere keer niet? Ik ging op onderzoek uit en stuitte op de term hoogsensitiviteit. Aanvankelijk dacht ik: dit is vast weer zo’n verzinsel uit de zweverige hoek. Maar toen ik de wetenschappelijke literatuur erover las, begonnen er toch een heleboel puzzelstukjes op hun plaats te vallen. De eigenschap verklaarde precies wat ik had meegemaakt.

Hoogsensitieve personen zijn ontvankelijker voor zintuiglijke prikkels en hun hersenen verwerken die dieper. Indrukken komen daardoor sterker binnen. Dat kan voordelen of nadelen hebben, afhankelijk van de omstandigheden. Hoogsensitieve personen zijn niet alleen extra opmerkzaam, maar ze beschikken meestal ook over een flinke dosis empathie en creativiteit. In een geschikte omgeving presteren ze daarom bovengemiddeld goed. Maar in een negatieve setting zijn ze ook de eersten die kopje-onder gaan.

Wat mij vooral verbaasde is het grote aantal mensen dat de eigenschap heeft: 1 op de 5. In elke organisatie werken dus hoogsensitieve werknemers. Maar tot nu toe wordt daar geen rekening mee gehouden. Met alle gevolgen van dien. Werknemers worden niet door hun managers en collega’s begrepen, ze krijgen vaak onnodig te maken met stress en verzuim, en hun talenten blijven onbenut.

Dat moet anders, dacht ik. Daarom begon ik in 2015 deze website. In mijn blogs laat ik zien wat we kunnen doen om de kwaliteiten van hoogsensitieve werknemers te stimuleren. Ik ben er namelijk van overtuigd dat we daar allemaal van profiteren. Daarnaast schrijf ik regelmatig over gerelateerde thema’s als stress, burn-out, werkomstandigheden, kantoortuinen en de maatschappelijke context.

Meer weten over mijn persoonlijke ervaringen met hoogsensitiviteit? Lees ook: ‘Hoe ik ontdekte dat ik hoogsensitief ben’

Blogs over HSP & werk