‘Toen ik mijn boek publiceerde, was er geen weg terug.’

een jaar De Hoogsensitieve WerknemerHet is precies één jaar geleden dat mijn boek De Hoogsensitieve Werknemer is verschenen. Een terugblik op een bewogen jaar.

Ik weet nog goed hoe gespannen ik was. Maandenlang had ik elk vrij uurtje besteed aan onderzoek en schrijven. En nu was het zover. Ik zou mijn bevindingen delen met de wereld.

Maar dat niet alleen: ik kwam ook voor het eerst openlijk uit als hoogsensitieve werknemer. Hoe zouden mensen daarop reageren? En vooral: hoe zou mijn eigen werkkring reageren? Een boek schrijven voor een anoniem publiek is één ding, maar bij je leidinggevende en collega’s bekend staan als ‘hoogsensitief’ is andere koek.

Zou mijn leidinggevende me nog wel serieus nemen? Zouden collega’s flauwe grappen maken? Kortom, kon ik me nog wel op kantoor vertonen?

In onze cultuur is het namelijk niet eenvoudig om te zeggen dat je hoogsensitief bent. Zeker niet als man. Hoogsensitiviteit wordt nog vaak gezien als zwakte, iets waarvoor je je hoort te schamen.

Over de vele voordelen van de eigenschap voor werknemer en organisatie hoorde je tot voor kort haast niets. Maar die voordelen zijn er zeker! Dat was juist de boodschap die ik met mijn boek duidelijk wilde maken.

En toen, op 1 december 2015, vond de lancering plaats. Er was geen weg terug.

Heb ik er spijt van gehad?

Zeker niet.

Ik gaf de managers op mijn kantoor ieder een exemplaar van De Hoogsensitieve Werknemer cadeau. ‘Ze gaan er vroeg of laat toch achter komen dat ik hoogsensitief ben’, dacht ik, ‘en dan kan ik er maar beter voor zorgen dat ze het héle verhaal horen.’

Gelukkig reageerden ze stuk voor stuk positief. Het gaf me de moed om op het werk meer mezelf te zijn en de voordelen van mijn hoogsensitieve eigenschap nóg beter in te zetten.

Ook de reacties van collega’s vielen me alleszins mee. Ongetwijfeld zijn er medewerkers die mij en m’n boek maar ‘raar’ vinden. Maar dat neem ik graag op de koop toe. Sinds het verschijnen van De Hoogsensitieve Werknemer heb ik namelijk vele mooie ervaringen opgedaan.

Zo heb ik afgelopen jaar bijna 30 blogs geschreven over hoogsensitiviteit en werk. Ik heb interviews mogen geven voor bekende magazines. Ik ben gevraagd voor lezingen en ben een keer aangeschoven om advies te geven bij de bouw van een nieuw kantoor.

Bovendien heb ik een flink aantal bevlogen mensen gesproken die allemaal op hun eigen manier aan de (h)erkenning van hoogsensitiviteit werken.

Maar wat ik het afgelopen jaar vooral heb gewaardeerd zijn jullie, de lezers van mijn boek en blogs. Ik heb tal van berichten ontvangen van mensen die zich in mijn verhaal herkenden of die na het lezen ontdekten dat ze hoogsensitief zijn.

Ze begrijpen nu beter wie ze zijn en waarom ze in de ene situatie beter functioneren dan in andere. Dat ik hieraan heb mogen bijdragen vind ik een mooie gedachte.

En niet te vergeten: zonder jullie likes, shares, reacties, berichten en discussies zou mijn verhaal over hoogsensitieve werknemers nooit verder dan m’n eigen studeerkamer zijn gekomen.

Samen gaat het ons lukken om hoogsensitiviteit op de kaart te zetten bij organisaties. Misschien niet vandaag, maar we komen er wel. Hartelijk dank!

Heb je De Hoogsensitieve Werknemer nog niet gelezen? Je kunt het boek bestellen via Bol (NL), de Standaard Boekhandel (BE) of de lokale boekwinkel.

Pieter Offermans (1982) is auteur, blogger en hoogsensitief werknemer. Hij voltooide een letterenstudie aan de Radboud Universiteit en heeft sindsdien in diverse organisaties gewerkt. In zijn boek De Hoogsensitieve Werknemer laat hij op een nuchtere en praktische manier zien hoe organisaties hun hoogsensitieve medewerkers optimaal kunnen inzetten.