5 Voordelen van een hoogsensitief werknemer

voordelen van een hoogsensitief werknemerHoogsensitieve werknemers zijn ‘lastig’? Onzin! Ze kunnen juist veel voor organisaties betekenen. Welke voordelen biedt een hoogsensitief werknemer?

Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Een hoogsensitief persoon is gevoeliger voor zintuiglijke prikkels en verwerkt informatie op een meer diepgaande manier.

Tegenwoordig staan veel organisaties bol van de stress en hectiek. Hoogsensitieve werknemers zijn de eersten die hiervan de nadelen ondervinden. Wil dat zeggen dat organisaties dan maar beter geen hoogsensitieve werknemers kunnen aannemen? Zeker niet!

Hoogsensitieve werknemers kunnen namelijk heel veel voor organisaties betekenen. Ik durf zelfs te beweren dat elke organisatie met ook maar een beetje ondernemerszin ze zou moeten koesteren. Welke voordelen biedt een hoogsensitief werknemer dan?

1. Ze bedenken creatieve oplossingen

Extreem opmerkzaam zijn is niet altijd een pretje, maar het maakt je wel creatiever (zegt ook dit onderzoek). Een hoogsensitief werknemer pikt voortdurend een grote hoeveelheid informatie uit zijn omgeving op en verwerkt die informatie vervolgens ook dieper. Daardoor legt hij makkelijk verbanden en ziet hij vaak zaken die anderen over het hoofd zien. Hoogsensitieve werknemers zijn daardoor vaak sterk in het bedenken van creatieve oplossingen voor complexe problemen.

2. Ze verbeteren de werksfeer

Als je extra gevoelig bent voor je omgeving, dan doe je er vanzelfsprekend alles aan om die omgeving zo prettig mogelijk te maken. Een hoogsensitieve werknemer weet vaak als eerste wat hij moet doen om een kantoorruimte voor alle aanwezigen aangenamer te maken, bijvoorbeeld door de deur van de werkruimte te sluiten wanneer er lawaai op de gang is.

Bovendien beschikken hoogsensitieve werknemers doorgaans over een buitengewoon sterk inlevingsvermogen (ook dit is wetenschappelijk aangetoond). Ze merken daardoor snel hoe een ander zich voelt en wat diegene nodig heeft. Spanningen en conflicten zijn voor hoogsensitieve werknemers slopend; ze zijn er dan ook kien op om de contacten met en tussen collega’s goed te houden.

3. Ze zijn attent op de behoeften van klanten

Tevreden klanten zorgen voor meer omzet. Door hun sterke inlevingsvermogen kunnen hoogsensitieve werknemers zich makkelijk in klanten verplaatsen. Een makelaar die hoogsensitief is, kan zijn sensitiviteit inzetten om het ideale huis aan de juiste persoon te koppelen, bijvoorbeeld. En een hoogsensitieve trainer voelt aan welke doceerstijl het beste past bij iedere cursist.

4. Ze hebben weinig sturing nodig

Van hoogsensitieve werknemers wordt vaak gezegd dat ze van nature gewetensvol zijn en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Wat iemand onder ‘gewetensvol’ en ‘verantwoordelijk’ verstaat is natuurlijk erg subjectief, maar hoogsensitieve werknemers zullen inderdaad niet gauw de kantjes ervan aflopen. Al is het maar omdat ze harde kritiek willen vermijden en bovendien goed aanvoelen wat het met anderen doet als ze de boel in het honderd zouden laten lopen.

5. Ze zijn de kanaries in de kolenmijn

In kolenmijnen gebruikte men vroeger kanaries als hypergevoelig waarschuwingssysteem. Al bij kleine hoeveelheden giftige mijngassen legden de vogels het loodje, waardoor de mijnwerkers op tijd wisten dat ze een veilig heenkomen moesten zoeken. Hoogsensitieve werknemers vervullen eenzelfde functie binnen de organisatie. Als een hoogsensitief werknemer tegen de leidinggevende of hr-adviseur zegt dat een bepaalde maatregel niet werkt, dan kan men dat beter serieus nemen. De kans is namelijk groot dat andere werknemers op termijn over hetzelfde probleem zullen klagen – maar tegen die tijd is het meestal te laat.

Geen blog meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief van hswerknemer.nl en ontvang de nieuwste blogs in je inbox. Meld je nu aan >

Pieter Offermans is auteur, blogger en communicatiemedewerker. Op zijn website hswerknemer.nl schrijft hij over hoogsensitiviteit op de werkvloer, werkstress, kantoortuinen en werkcultuur.

Deel dit bericht:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone